Myanmarese veiligheidstroepen hebben maandag na protesten een volledige wijk in Rangoon afgesloten en 's nachts alle huizen doorzocht. Bij deze invallen zijn volgens ooggetuigen tientallen mensen aangehouden.

Rangoon is de grootste stad in zuidelijk Myanmar waar sinds 1 februari geregeld demonstraties zijn tegen de militaire staatsgreep. Bij de afsluiting van een buurt kwamen ongeveer tweehonderd demonstranten vast te zitten. De veiligheidstroepen hoopten hen allemaal te kunnen aanhouden.

Bij de huisdoorzoekingen richtten de veiligheidstroepen zich vooral op huizen waar een vlag van Aung San Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), aan het balkon hing.

"Ze hebben ieder huis in de straat doorzocht", zegt een bewoner."Als flatgebouwen op slot zaten, dan sloopten ze het slot om naar binnen te kunnen."

Maandag waren veel bedrijven, zoals winkels, banken en scholen gesloten uit protest tegen de staatsgreep. De verwachting van veel mensen in de buurt is dat er dinsdag weer grote protesten plaatsvinden en dat de politie en het leger weer hard zullen ingrijpen.

Knielende non vraagt om het vuren te staken

In het noorden van Myanmar knielde een non voor de politie terwijl ze vroeg om het vuren te staken. De beelden van haar gaan inmiddels de wereld over. Recent kwamen drie demonstranten om het leven, in totaal zijn er meer dan zestig actievoerders gedood door de veiligheidstroepen.

Op 1 februari nam het leger de macht in het land over, naar eigen zeggen omdat de verkiezingen in november frauduleus waren verlopen. Bij die verkiezingen won de NLD en verloor de partij van het leger veel zetels.

Non in Myanmar knielt voor agenten om geweld te stoppen
47
Non in Myanmar knielt voor agenten om geweld te stoppen