Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid de onschendbaarheid van drie Catalaanse Europarlementariërs opgeheven, waardoor ze uitgeleverd kunnen worden aan Spanje. Onder hen bevindt zich de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont, die in 2017 de onafhankelijkheid van de regio Catalonië had laten uitroepen.

Voorafgaand aan die uitspraak werd een referendum over de kwestie gehouden, waarbij 90 procent van de kiezers vóór onafhankelijkheid stemde. Tegenstanders van een aparte Catalaanse staat boycotten het referendum toentertijd.

Puigdemont was de drijvende kracht achter het Catalaanse referendum, dat door het Spaanse hooggerechtshof als illegaal was bestempeld. Meerdere Catalaanse politici werden vervolgd voor opruiing en kregen celstraffen tot dertien jaar.

Spanje wilde ook Puigdemont vervolgen, maar de ex-premier vluchtte na de mislukte afscheidingspoging met voormalig ministers Toni Comin en Clara Ponsati naar het buitenland. Door hun status als Europarlementariër genoot het drietal parlementaire onschendbaarheid, waardoor overleveringsverzoeken van Spanje zonder succes bleven.

Door het opheffen van de immuniteit kan het drietal nu worden overgeleverd aan Spanje. De drie Catalanen hebben al aangekondigd het besluit aan te vechten bij het Europees Hof van Justitie. Het parlement helpt Spanje om politieke dissidenten op te sluiten en de mond te snoeren, stellen zij.

Comin en Puigdemont verblijven momenteel in België. Een Belgische rechtbank dwarsboomde eerder al eens de uitlevering van een Catalaan die geen onschendbaarheid genoot. Ponsati verblijft in Schotland, waardoor een Schotse rechter moet instemmen met een Spaans justitieel verzoek.