Het proces tegen Derek Chauvin, de witte agent die wordt vervolgd voor de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, heeft maandag vertraging opgelopen. Dat gebeurde voordat met de selectie van de juryleden begonnen kon worden. De rechter heeft besloten het proces met minstens een dag uit te stellen, omdat de aanklagers de aanklacht tegen Chauvin willen uitbreiden.

De aanklagers willen de aanklacht tegen Chauvin uitbreiden met third-degree murder. Een andere rechtbank buigt zich nog over dat verzoek.

Met third-degree murder wordt bedoeld dat iemand een daad begaat die anderen in gevaar brengt en daarbij geen rekening houdt met mensenlevens.

De dood van Floyd leidde wereldwijd tot massale Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld. De 46-jarige Floyd stierf op 25 mei vorig jaar tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. Hij werd ervan beschuldigd een vals biljet van 20 dollar te hebben gebruikt. Floyd werd in de boeien geslagen en door drie agenten tegen de grond gehouden. Agent Chauvin drukte ruim acht minuten met zijn knie op Floyds nek.

Het proces in Minneapolis had eigenlijk maandagochtend plaatselijke tijd moeten beginnen met de selectie van juryleden. Er zijn zeer strenge veiligheidsmaatregelen getroffen.