Paus Franciscus heeft voor het eerst op Iraakse bodem een publieke mis opgedragen in de St. Jozef-kathedraal in Bagdad. Dat gebeurde zaterdag in het bijzijn van een beperkt aantal gelovigen en gezagsdragers, vanwege het coronavirus.

De historische gebeurtenis vond plaats omringd door zware veiligheidsmaatregelen.

De mis vormde het sluitstuk van de tweede dag van zijn vierdaagse bezoek aan Irak. Eerder op de dag bracht hij in Najaf een bezoek aan de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali Al Sistani. De 84-jarige paus en zijn gastheer spraken elkaar in de sjiitische bedevaartsplaats, waar de zes jaar oudere ayatollah woont.

De geestelijk leider vertelde paus Franciscus dat de christenen in zijn land "in vrede en veiligheid moeten kunnen leven, met de volledige grondrechten zoals alle Irakezen". In Irak wonen naar schatting 450.000 christenen op een bevolking van 38 miljoen mensen.

Kerkvader bracht bezoek aan geboorteplaats Abraham

De paus bracht daarna een bezoek aan Ur, de geboorteplaats van Abraham, die in het christelijke, joodse en islamitische geloof een centrale rol speelt. "Hier begon het allemaal", zei hij in de geboorteplaats van Abraham, beschouwd als de aartsvader van de diverse religies. De paus sprak daar met vertegenwoordigers van de geloofsstromingen in Irak.

Franciscus riep op tot eenheid en tot een dialoog tussen de religies. "Vijandigheid, extremisme en geweld zijn niet in een religieus hart geboren: zij zijn het verraad van de religie", aldus de paus. "Wij gelovigen kunnen niet zwijgen als religie door terrorisme wordt misbruikt. We worden ondubbelzinnig ertoe opgeroepen alle misverstanden uit de wereld te helpen."

Na de ontmoeting tussen paus Franciscus en ayatollah Ali Al Sistani en het bezoek van de paus aan de geboorteplaats van Abraham, werd aangekondigd dat Irak voortaan op 6 maart de Nationale Dag van Tolerantie en Co-existentie viert. Op de feestdag zal iedereen vrij zijn.

Historische ontmoeting tussen paus en sjiitische ayatollah in Irak
53
Historische ontmoeting tussen paus en sjiitische ayatollah in Irak