China en Rusland hebben een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin gevraagd wordt een einde te maken aan het geweld in de Ethiopische regio Tigray vrijdagavond (lokale tijd) tegengehouden, zeggen diplomaten tegen internationale media. Door het verzet van de twee landen met vetorecht komt er een einde aan twee dagen van onderhandelingen over een tekst.

De initiatiefnemers hebben de hoop op een verklaring opgegeven, zegt een anonieme diplomaat. Er is geen consensus en er wordt niet meer aan een verklaring gewerkt.

In navolging van mensenrechtenorganisatie Amnesty International had Human Rights Watch (HRW) Eritrese regeringstroepen er vrijdag nog van beschuldigd een bloedbad te hebben aangericht in de stad Aksum.

Volgens schattingen hebben zij eind november binnen 48 uur meer dan tweehonderd burgers, onder wie ook kinderen, omgebracht. HRW dringt erop aan dat de VN een onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid opstart.

Midden november trokken regionale strijdkrachten uit de regio Tigray en milities zich terug uit de stad Aksum. Daarop beschoten Ethiopische en Eritrese troepen de stad. Ooggetuigen berichtten dat de soldaten willekeurig op burgers schoten, aldus HRW.

Conflict met lokale milities

De Ethiopische regering lanceerde in november een militair offensief tegen het Tigray People's Liberation Front (TPLF), dat in de gelijknamige regio in het noorden van het land aan de macht was. Er waren al jarenlang spanningen tussen het TPLF en de centrale regering.

Ondertussen zijn er ook andere actoren actief, waaronder troepen van de vroegere vijand en het buurland Eritrea en milities. Honderdduizenden mensen in Tigray zijn op humanitaire hulp aangewezen of gevlucht.

Mark Lowcock, de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zei donderdag nog dat Eritrea zijn troepen moet terugtrekken uit de regio Tigray. Het was de eerste keer dat een VN-verantwoordelijke expliciet het vertrek van Eritrese troepen eiste.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, wil bovendien dat er een "objectief en onafhankelijk onderzoek" komt naar mogelijke oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.