Autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben voor de tweede keer in enkele uren tijd een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor delen van het land nadat nieuwe, hevige aardbevingen op honderden kilometers van de kust plaatsvonden.

Inwoners werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschrikt nadat een eerste alarm werd afgegeven. De waarschuwing volgde op een aardbeving nabij de oostkust van het Noordereiland, met een magnitude van 7.3. Omdat hoge golven uitbleven, kon deze waarschuwing na enkele uren worden ingetrokken.

Later volgden zwaardere bevingen met magnitudes van 7.5 en 8.0, opnieuw ten noordoosten van het noordelijke eiland. Tienduizenden inwoners zouden delen van bevingen of naschokken hebben gevoeld, schrijft persbureau Reuters. Daarop volgde een nieuwe tsunamiwaarschuwing.

Het nationale crisisteam van Nieuw-Zeeland (NEMA) roept inwoners van diverse gebieden op zichzelf preventief in veiligheid te brengen. "Breng jezelf naar hoger gelegen gebieden. Ga lopend of fietsend om files te voorkomen", aldus NEMA. Het crisisteam benadrukt dat bij een evacuatieoproep diverse coronamaatregelen, zoals een opgelegde quarantaineplicht, tijdelijk vervallen.

Onder meer bewoners van de eilandengroep voor de stad Whangarei en het gebied tussen Matata en Tolaga Bay zijn opgeroepen om te vertrekken. Premier Jacinda Ardern heeft op haar Instagram-pagina inwoners toegesproken. "Ik hoop dat iedereen oké is, zeker aan de oostkust waar men de volle kracht van de aardbevingen voelde."

De eerste kleine golven zouden inmiddels de kust van Nieuw-Zeeland hebben bereikt. NEMA stelt op Twitter de situatie nauwlettend in de gaten te houden. De waarschuwing blijft vermoedelijk nog enkele uren van kracht.