De Zweedse politie vermoedt een terroristisch motief bij de man die in het Zuid-Zweedse stadje Vetlanda woensdagmiddag acht mensen stak met een scherp voorwerp. De dader kon worden gearresteerd nadat hij door agenten in zijn been was geschoten.

De dader, een twintiger, werd in een ziekenhuis opgenomen. Ook de slachtoffers moesten zich laten behandelen. Twee van hen raakten ernstig gewond.

De Zweedse premier Stefan Löfven heeft woensdag de vermeende terroristische daad veroordeeld. "We zullen deze vreselijke daden met de gebundelde kracht van onze samenleving confronteren", aldus Löfven.

Zweden is sinds 2010 zeker twee keer het doelwit geweest van een aanslag. In december 2010 pleegde een man een zelfmoordaanslag in het centrum van Stockholm. De man kwam om het leven, voorbijgangers raakten lichtgewond.

In 2017 reed een geradicaliseerde moslim met een gestolen vrachtwagen voetgangers in Stockholm omver, waarbij vijf mensen omkwamen. De afgewezen asielzoeker uit Oezbekistan werd in 2018 veroordeeld tot levenslang.

Hulpdiensten ter plaatse na vermoedelijke terroristische daad in Zweden
37
Hulpdiensten ter plaatse na vermoedelijke terroristische daad in Zweden