Griekse stadsbesturen zitten in hun maag met duizenden vluchtelingen die op straat zijn komen te staan na de beëindiging van het zogeheten Filoxenia-project. Als onderdeel van dat project werden kwetsbare groepen uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden tijdelijk gehuisvest in hotels.

Op die manier hadden 6.898 mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen, de afgelopen maanden een dak boven hun hoofd op het Griekse vasteland. De groep is in hartje winter en te midden van de coronacrisis aan zijn lot overgeleverd, zeggen verschillende solidariteitsbewegingen.

Veel lokale bewoners bekommeren zich om het lot van de vluchtelingen, die volgens onbevestigde berichten blootgesteld worden aan intimidatie door de politie.

Stadsbesturen wijzen op het gebrek aan steun en coördinatie vanuit de regering. Het bestuur van Sparta, dat in een verwijzing naar de driehonderd Spartanen die bij de Slag bij Thermopylae standhielden tegen het leger van Xerxes, driehonderd vluchtelingen had gehuisvest, zegt dat het meermaals bij de regering heeft aangeklopt voor hulp.

Solidariteitsbewegingen en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) roepen de regering op zo snel mogelijk met een oplossing te komen en er in ieder geval voor te zorgen dat de groep die recht heeft op asiel snel de juiste papieren krijgt.