De Hongaarse politieke partij Fidesz van premier Viktor Orbán trekt zich terug uit de centrumrechtse fractie Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement (EP). Daarmee is Orbán een dreigende schorsing voor.

In een brief schrijft Orbán teleurgesteld te zijn in het handelen van de fractie, die eerder op woensdag een stemming hield over aanpassingen aan het intern reglement. 84 procent van de EVP'ers stemde voor de mogelijkheid om een hele partij te kunnen schorsen, een sanctie die Orbán zag aankomen voor zijn partij.

Voorheen kon alleen een individueel fractielid worden geschorst. Orbán had al gewaarschuwd de fractie te zullen verlaten als deze regels herzien zouden worden. Hij noemde het handelen van de fractie "ondemocratisch, onterecht en onaanvaardbaar".

De christendemocraten, die de grootste fractie in het Europees Parlement vormen, zitten al langer in hun maag met Fidesz. Sinds Orbán een autoritaire koers insloeg en vooral in West-Europa tot het zwarte schaap van de Europese Unie uitgroeide, groeit de onrust. De CDA-leden in de fractie dringen al geruime tijd aan op het aanpakken van hun Fidesz-collega's, maar onder anderen hun Duitse collega's waren daarvoor lang huiverig.

Orbán 'mijlenver afgedreven van kernwaarden' EVP

Het vertrek van Fidesz was "onvermijdelijk", zegt Esther de Lange, die de CDA'ers in het Europees Parlement aanvoert. Volgens haar zag Orbán de bui al hangen en trekt hij zijn Europarlementariërs nu terug om "richting zijn eigen achterban de illusie van een eigen beslissing" te wekken.

De Hongaarse premier is volgens De Lange, tweede in rang in de EVP-fractie, "helaas mijlenver afgedreven van de kernwaarden" van de EVP. "Mentaal hadden we al afscheid van hem genomen."

Afgelopen december escaleerde de situatie toen de Hongaarse Europarlementariër Tamás Deutsch zijn fractiegenoot beschuldigde van Gestapo-praktijken. Dit verwijt viel tijdens een Europese begrotingscrisis, die mede door Orbán veroorzaakt was.

Het is nog onduidelijk hoe de elf Fidesz-leden verdergaan in het Europees Parlement.