Achttien mensen zijn woensdag omgekomen bij protesten in Myanmar, melden lokale organisaties. Het zou gaan om burgers die demonstreerden tegen de staatsgreep door het leger. Ook worden zes journalisten vervolgd door de autoriteiten.

Myanmarezen gaan al weken massaal de straat op uit protest tegen de coup. De autoriteiten proberen die protesten met steeds zwaardere middelen de kop in te drukken. Veiligheidstroepen zouden herhaaldelijk dodelijk geweld hebben gebruikt, ondanks internationale kritiek.

Getuigen melden dat in Rangoon, de grootste stad van Myanmar, zeker drie personen zijn gedood doordat de veiligheidstroepen daar met automatische wapens om zich heen schoten. Hierbij zijn ook meerdere gewonden gevallen. Woensdag zijn op zeker vijf plaatsen in Myanmar demonstranten om het leven gekomen.

Ook in de stad Myingyan liep de situatie uit de hand. Daar stonden betogers met geïmproviseerde schilden tegenover ordetroepen. "Ze schoten met traangas, rubberen kogels en met scherp", zei een lokale hulpverlener, die sprak van zeker tien gewonden.

Secretaris Ko Bo Kyi van mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners spreekt inmiddels van achttien doden, net zoveel als afgelopen zondag, de bloedigste dag in Myanmar tot dusver.

De autoriteiten vervolgen nu ook zes journalisten, onder wie een fotograaf van persbureau Associated Press (AP). Zij deden verslag van de protesten en riskeren een jarenlange gevangenisstraf. De journalisten worden volgens een advocaat verdacht van het overtreden van een wet die onder meer het "zaaien van angst en verspreiden van nepnieuws" verbiedt.

Internationale kritiek na coup

Het leger greep begin februari de macht en arresteerde regeringsleider Aung San Suu Kyi. De generaals zeggen dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen, die werden gewonnen door de politieke partij van de Nobelprijswinnares. Ook andere topfunctionarissen zijn opgepakt.

Internationaal groeit de kritiek op de Myanmarese autoriteiten. Het Verenigd Koninkrijk wil volgens ingewijden dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) vrijdag vergadert over de situatie in het land. Daar vielen afgelopen zondag volgens de VN ook zeker achttien doden.