Er zijn nog eens twee aanklachten ingediend tegen de door het leger afgezette Myanmarese president Win Myint. Hij werd samen met de democratisch gekozen leider Aung San Suu Kyi begin februari gearresteerd door de militaire junta.

De nieuwe aanklachten zijn woensdag openbaar gemaakt door zijn advocaat (foto). De 69-jarige oud-president zou "de grondwet hebben geschonden", waardoor hem een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd hangt.

Win Myint was al aangeklaagd voor het overtreden van de coronamaatregelen. Wanneer hij moet terechtstaan, is nog niet bekend.

Het Myanmarese leger pleegde op 1 februari een staatsgreep naar aanleiding van de recentste verkiezingen, waarbij de prodemocratische Aung San Suu Kyi en haar partij als grootste uit de stembus kwamen. Volgens het leger is er bij die verkiezingen gefraudeerd.

Geen bewijzen voor fraude

De door het leger aangestelde minister van Buitenlandse Zaken heeft woensdag bij de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN volgehouden dat er "onregelmatigheden" hebben plaatsgevonden bij de verkiezingen in november vorig jaar. Internationale waarnemers en de nationale kiescommissie hebben daarvoor echter geen bewijzen gezien.

Ondertussen blijven de protesten in Myanmar doorgaan, maar treedt het leger steeds harder op. Dinsdag kwamen bij demonstraties zeker twee mensen om het leven. Op maandag vielen achttien doden bij confrontaties tussen demonstranten en politie. Volgens de Verenigde Naties (VN) was dat de dodelijkste dag sinds de massaprotesten begonnen.

Myanmarese politie opent vuur tijdens protest in Rangoon
55
Myanmarese politie opent vuur tijdens protest in Rangoon