Een advocatenbureau doet onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel ongewenst gedrag aan het adres van gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York. Hij zegt in een verklaring er spijt van te hebben als zijn gedrag ooit ten onrechte kon worden opgevat als "ongewenst geflirt".

Cuomo maakte vorig weekend bekend dat hij oud-rechter Barbara Jones heeft gevraagd een onderzoek naar de beschuldigingen te openen. Twee vrouwen die eerder voor hem werkten, hadden hem beschuldigd van seksueel wangedrag.

Dat kwam de gouverneur echter op kritiek te staan van andere Democraten. Verschillende politici zeiden dat een door hem benoemde onderzoeksleider de onafhankelijkheid van het onderzoek aantast. Letitia James, de minister van Justitie van New York, maakte daarop bekend dat een advocatenbureau het onderzoek zal uitvoeren. Cuomo heeft daar zijn goedkeuring aan gegeven.

Een van de vrouwen die Cuomo beschuldigt, de 25-jarige Charlotte Bennett, zei tegen The New York Times dat haar baas haar in het najaar van 2020 allerlei seksueel getinte en persoonlijke vragen stelde.

Zo vroeg hij Bennett of leeftijd volgens haar een verschil maakt in een relatie. Ook zei hij open te staan voor relaties met vrouwen van in de twintig. Die opmerkingen interpreteerde ze als een duidelijke zinspeling op een seksuele relatie. Een andere voormalige medewerkster stelt dat de gouverneur haar ongevraagd een kus op haar mond heeft gegeven.

Cuomo sprak beschuldigingen eerst tegen en komt daar nu op terug

Cuomo, die in zijn staat erg populair is vanwege zijn optreden sinds de uitbraak van COVID-19, sprak de beschuldigingen in eerste instantie tegen. "Ik begrijp nu dat mijn interacties mogelijk ongevoelig of te persoonlijk zijn geweest", stelde hij later in de verklaring. "En dat sommige opmerkingen vanwege mijn positie anderen een gevoel gaven dat ik nooit zo had bedoeld."

De Democraat ontkent echter iemand op een ongepaste manier te hebben aangeraakt of een ongepast voorstel te hebben gedaan. Cuomo stelt dat hij weleens "speelse grapjes" maakt. "Ik wilde niemand beledigen en probeerde alleen wat lichtzinnigheid en geplaag toe te voegen aan het serieuze werk."