Bij protesten in Myanmar zijn zondag zeker twee personen gedood en meerdere gewonden gevallen, melden lokale media en ooggetuigen. De politie gooide met flitsgranaten en schoot in de lucht. Zaterdag werd ook al hardhandig opgetreden.

De politie van Myanmar doodde een demonstrant in Dawei, waar meerdere andere betogers gewond raakten.

Politieagenten rukten uit naar meerdere plekken waar betogers zich zondagochtend (lokale tijd) verzamelden. Veel demonstranten hadden zich voorbereid en droegen bijvoorbeeld beschermende kleding. De politie schoot in de lucht en gooide flitsgranaten om betogers in het nauw te drijven en een einde te maken aan protestacties.

Op beelden in de media is ook te zien hoe meerdere bebloede demonstranten worden weggedragen van een demonstratie in Rangoon, de grootste stad van Myanmar. Een van hen, een man met een schotwond in zijn borst, overleed in het ziekenhuis.

Volgens de Myanmarese mediagroep Now werden mensen neergeschoten. Het is niet duidelijk of zij geraakt zijn door rubber kogels of scherpe munitie.

In Myanmar wordt al weken gedemonstreerd omdat het leger de macht heeft overgenomen. Betogers eisen dat de opgepakte regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. Het leger meent dat er is gefraudeerd bij een verkiezing die vorig jaar overtuigend werd gewonnen door de partij van de Nobelprijswinnares.

Myanmarese VN-gezant ontslagen nadat hij zich tegen het regime keerde

De Myanmarese gezant bij de Verenigde Naties is inmiddels ontslagen, maakte de staatstelevisie zaterdag bekend.

VN-ambassadeur Kyaw Moe Tun keerde zich vrijdag tegen het militaire regime en vroeg de internationale gemeenschap zich in te zetten voor het herstel van de democratie in zijn land. Hij noemde de coup in een tien minuten durende speech voor de Algemene Vergadering van de VN "illegaal en ongrondwettig".

Het ontslag van Kyaw Moe Tun heeft voor meer frustraties bij de betogers gezorgd.