De politie van Myanmar heeft zaterdag resoluut opgetreden tegen tegenstanders van het militaire bewind, in een poging te voorkomen dat de betogers zich door het hele land verzamelen. Het politieoptreden was een reactie op de actie van de VN-gezant van Myanmar, die er bij de Verenigde Naties op aandrong "alle noodzakelijke middelen" te gebruiken om de staatsgreep van 1 februari te beëindigen.

In het Zuidoost-Aziatische land heerst onrust sinds het leger op 1 februari met een coup de macht greep. Bij de staatsgreep werd regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd. Volgens het leger zou er sprake zijn van fraude bij de verkiezingen in november, waarbij haar partij ruimschoots won.

Demonstranten zijn zaterdag opnieuw de straat opgegaan, maar de politie was al vroeg in de stad Rangoon en elders aanwezig. Getuigen vertelden dat de politie demonstranten tegenhield terwijl die samenkwamen en dat verschillende mensen van de media zijn aangehouden. Ook zou de politie traangas hebben ingezet en met rubberen kogels hebben geschoten.

Opperbevelhebber Min Aung Hlaing van de Tatmadaw, zoals het leger officieel heet, heeft gezegd dat de autoriteiten minimaal geweld gebruikten. Toch zijn er minstens drie demonstranten omgekomen. Het leger zegt dat ook een politieagent is omgekomen.

Onzekerheid over Aung San Suu Kyi's verblijfplaats

De onzekerheid over Aung San Suu Kyi's verblijfplaats groeit sinds de onafhankelijke Myanmar Now-website functionarissen van haar partij, de National League for Democracy (NLD), citeerde; zij zeiden dat Aung San Suu Kyi deze week na haar huisarrest is overgebracht naar een onbekende locatie.

De staatsgreep heeft honderdduizenden demonstranten naar de straten van Myanmar gebracht en tot veroordeling door westerse landen geleid, waarbij enkele sancties zijn opgelegd.

Myanmarese politie opent vuur tijdens protest in Rangoon
55
Myanmarese politie opent vuur tijdens protest in Rangoon