Zwaarbewapende militairen bewaken sinds de terroristische aanslagen in 2015 metrostations, vliegvelden en andere kwetsbare gebouwen en plaatsen in België, maar na zes jaar dragen zij die taak over aan de politie.

De militairen hebben het vliegveld van Brussel-Charleroi en de Europese Wijk van Brussel al verlaten, zegt minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) in de krant Le Soir. "Op 1 april zijn de andere luchthavens, stations en metro's aan de beurt. In juni volgen de ambassades, eveneens in fasen."

In de Joodse buurt van Antwerpen blijven de militairen het langst aanwezig.

Zwaarbewapende soldaten waren sinds de aanslagen op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs in 2015 een vertrouwd gezicht op straat. De dreiging was destijds groot en de Belgische politie had de mankracht niet om alle mogelijke doelwitten van terroristen te bewaken.

De noodzaak werd nog eens onderstreept door de aanslagen op de Parijse concertzaal Bataclan later dat jaar en die op de luchthaven van Brussel en een metrostation in die stad in 2016.

De politie kan de bewaking zelf nu prima aan, verzekert Verlinden. Het leger wilde zich al geruime tijd weer aan zijn eigen werk kunnen wijden.