Het dodental als gevolg van het geweld tussen rivaliserende bendes in vier gevangenissen in Ecuador is woensdag opgelopen tot 79. Op dinsdag braken in verschillende complexen tegelijkertijd rellen uit. Het gaat om een van de dodelijkste geweldsuitbraken in gevangenissen in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land.

Achttien van de dodelijke slachtoffers werden volgens de openbaar aanklager in een gevangenis in stukken teruggevonden. Alle slachtoffers zijn gevangenen.

Politie- en legertroepen zijn woensdag nog massaal aanwezig bij de gevangenissen in de plaatsen Guayaquil, Cuenca en Latacunga, waar bendes elkaar dinsdag te lijf gingen met handgemaakte wapens. De regering gaat uit van een gecoördineerde actie.

Volgens de autoriteiten wilden de bendes vechten om het leiderschap in de gevangenissen, nadat de baas van een van de machtigste bendes kort na diens vrijlating in december werd vermoord.

Familieleden van gevangenen wachten nog altijd buiten de complexen op meer informatie over hun geliefden. De lichamen van de slachtoffers zijn overgebracht naar een forensisch centrum voor autopsie en identificatie.

Onderzoek naar bendegeweld

De openbaar aanklager van Ecuador is inmiddels een onderzoek naar het geweld begonnen. In een televisietoespraak erkende president Lenín Moreno dat de gevangenissen in zijn land te vol zitten en dat er een tekort aan geld en personeel is.

Moreno heeft al vaker kritiek geuit op het gevangenissysteem, maar slaagde er tot dusver niet in om de omstandigheden te verbeteren. In 2019, toen bij een golf van incidenten 24 gevangenen om het leven kwamen, zei hij dat de gevangenissen in Ecuador in een noodtoestand verkeren.