Indiase autoriteiten hebben na de verwoestende overstromingen van eerder deze maand 136 vermiste personen doodverklaard. De slachtoffers vielen in de deelstaat Uttarakhand, waar begin februari een stuk van een gletsjer in een rivier stortte.

Talloze wegen en bruggen werden vernietigd door het natuurgeweld. Veel van de vermiste slachtoffers werden meegesleurd door het kolkende water of raakten bedolven onder het puin van verwoeste gebouwen.

Het dodental stond eerder op 68. Er wordt momenteel nog steeds naar slachtoffers gezocht, maar op overlevenden rekenen de autoriteiten niet meer. Door vermiste personen dood te verklaren, kan de regionale overheid beginnen met het compenseren van de nabestaanden.

Het duurt normaliter jaren voordat Indiërs die door natuurgeweld vermist raken doodverklaard worden. Dat wordt nu versneld gedaan. "Het uitgeven van overlijdensverklaringen begint vandaag en zou na een maand afgerond moeten zijn", zei een hooggeplaatste functionaris tegen het Duitse persbureau DPA.