Het Canadese lagerhuis heeft maandag besloten om de behandeling van de Oeigoeren door China als genocide te bestempelen. Na de Verenigde Staten is Canada het tweede land dat de situatie erkent als genocide.

De voltallige oppositie in het Canadese lagerhuis stemde maandag in met de motie. Ook enkele coalitieleden steunden de motie. Premier Justin Trudeau en zijn kabinetsleden onthielden zich van stemming.

Volgens oppositieleider Erin O'Toole geeft de aangenomen motie een duidelijk signaal af aan China: Canada respecteert mensenrechten, ook als dat betekent dat er mogelijk economische gevolgen zijn.

Hoewel het om niet-bindende moties gaat, wordt de druk op de progressief-liberale regering van Trudeau opgevoerd. De oppositie wil dat de regering onderneemt tegen China. De relatie tussen China en Canada is de laatste jaren flink bekoeld en deze motie kan de situatie verder verslechteren.

Trudeau is zelf altijd terughoudend geweest met uitspraken over de Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang. Volgens hem is de term genocide "erg zwaar" en is daar eerst meer onderzoek voor nodig.

Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?
180
Wie zijn de Oeigoeren en waarom onderdrukt China hen?

'Binnenlandse aangelegenheid'

De Chinese ambassadeur in Canada benadrukte dit weekend in gesprek met Canadese media dat de regering zich niet moet bemoeien met Chinese "binnenlandse aangelegenheden". Hij ontkende - net als zijn regering - dat er genocide wordt gepleegd op de Oeigoeren.

Mensenrechtenorganisaties beweren echter dat in Xinjiang miljoenen Oeigoeren opgesloten zitten in concentratiekampen, die China zelf heropvoedingskampen noemt. De islamitische minderheid in de noordwestelijke provincie wordt al jarenlang stelselmatig vervolgd sinds in China een paar terreuraanslagen plaatsvonden.

De BBC berichtte eerder deze maand dat vrouwen van de Oeigoerse minderheid in de kampen regelmatig worden verkracht en gemarteld. Eind vorig jaar lekte uit dat het Chinese telecombedrijf Huawei software testte die autoriteiten middels een 'Oeigoeren-alarm' op de hoogte stelde als iemand uit de onderdrukte minderheid werd herkend op camerabeelden.

Relatie tussen China en Canada al slecht

Het botert door verschillende incidenten al lange tijd niet tussen China en Canada. De situatie escaleerde toen de financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, in 2018 op het vliegveld van Vancouver werd opgepakt op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Ze zit nog altijd vast. China arresteerde kort daarna twee Canadese staatsburgers, die volgens Canada worden ingezet als politieke gevangenen.

Daarnaast zijn beide landen verwikkeld in conflicten bij handelsorganisatie WTO en heeft Canada - tot ongenoegen van China - het Chinese ingrijpen in Hongkong veroordeeld.