Sommige bedrijven in Myanmar houden maandag de deuren gesloten uit protest tegen de militaire staatsgreep. Ook gingen weer tienduizenden betogers de straat op, ondanks het dodelijke geweld dat vorig weekend werd gebruikt bij protestacties.

Naast lokale winkels sloten ook filialen van sommige internationale ketens de deuren. Het gaat onder meer om fastfoodrestaurants van KFC en thuisbezorgdiensten.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van een verdere escalatie. "Demonstranten zijn mensen nu aan het ophitsen om een pad van confrontatie te volgen dat levens zal kosten", staat in een verklaring die is verspreid via staatsomroep MRTV.

Ondanks die waarschuwing waren er weer grote protesten in de metropool Rangoon, hoofdstad Nay Pyi Taw en de steden Myitkyina en Dawei.

Myanmar beleefde zaterdag de bloedigste dag sinds het leger begin deze maand regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft afgezet. Er vielen twee doden toen de politie begon te schieten op betogers in de stad Mandalay. Daarmee steeg het dodental als gevolg van het geweld tegen demonstranten naar drie.

Er kwamen zondag ook honderden mensen af op de begrafenis van Mya Thwate Thwate Khaing. Ze werd op 9 februari neergeschoten en overleed later aan haar verwondingen. De twintigjarige vrouw groeide uit tot een symbool van het verzet tegen de militaire machthebbers.

De generaals grepen de macht in de nasleep van de verkiezingen van eind vorig jaar. Toen won de politieke partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi overtuigend van een partij die is gelieerd aan het leger. Volgens de militairen is er gefraudeerd.