Alle Boeing 777-vliegtuigen die met dezelfde motoren zijn uitgerust als het toestel dat zaterdag door brand in een van de motoren werd getroffen, moeten worden gecontroleerd. In aanvulling daarop heeft vliegtuigfabrikant Boeing luchtvaartmaatschappijen geadviseerd de Boeing 777-200's voorlopig aan de grond te houden.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA eist onmiddellijke inspectie van de toestellen met motoren van het merk Pratt & Whitney. Er zijn wereldwijd in totaal 128 777-200's met dit type motor, waarvan er 69 gebruikt worden en 59 zijn opgeslagen.

De maatregel van de FAA volgt op een incident op zaterdag waarbij delen van een vliegtuig zijn neergestort in verschillende woonwijken nabij de Amerikaanse stad Denver in de staat Colorado. Het toestel, een Boeing 777-200 van United Airlines met aan boord 231 passagiers en 10 bemanningsleden, landde veilig op Denver International Airport. Niemand in het vliegtuig of op de grond is gewond geraakt.

In een video van een passagier is te zien dat de ernstig beschadigde motor tijdens de vlucht in brand stond. Luchtvaartmaatschappij United Airlines maakte bekend de toestellen voorlopig uit eigen beweging aan de grond te houden.

Volgens de FAA ontstond het defect aan de rechtermotor van het 26 jaar oude vliegtuig kort na het opstijgen vanuit Denver. De Boeing 777 was onderweg naar Honolulu. Het incident wordt onderzocht door de FAA en de Amerikaanse onderzoeksraad NTSB.

De luchtvaartautoriteiten in Japan hebben twee vliegmaatschappijen opgedragen de in totaal 32 toestellen van hetzelfde type voorlopig aan de grond te houden en de motoren te inspecteren.

Passagier filmt brandende vliegtuigmotor tijdens vlucht naar Honolulu
59
Passagier filmt brandende vliegtuigmotor tijdens vlucht naar Honolulu