Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft het dodelijk geweld in Myanmar veroordeeld. In het Zuidoost-Aziatische land kwamen zaterdag twee mensen om toen veiligheidstroepen het vuur openden op demonstranten in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar.

"Ik veroordeel het gebruik van dodelijk geweld in Myanmar", schreef Guterres op Twitter. "Het gebruik van dodelijk geweld, intimidatie en pesterijen tegen vreedzame demonstranten is onaanvaardbaar."

De Verenigde Staten hebben eerder al laten weten "ernstig bezorgd" te zijn over de situatie in het land, waar sinds de militaire coup op 1 februari al meer dan twee weken dagelijks protesten zijn tegen de nieuwe machthebbers. "We staan achter de bevolking van Birma (de oude naam van Myanmar, red.)", schreef Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op Twitter.

De tegenstanders van de coup eisen de vrijlating van de wettig gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar medestanders, die op 1 februari werden opgepakt bij de staatsgreep. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen.