Voor de vijfde dag op rij zijn in Barcelona rellen ontstaan vanwege de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Talloze mensen kwamen zaterdag bijeen om te demonstreren. Op een aantal plekken liep dit uit op plunderingen en vernielingen. 34 mensen zijn opgepakt.

In Barcelona werden 31 relschoppers aangehouden vanwege "openbare wanorde en plunderingen", in Lleida één en twee in Tarragona, maakte de politie in de nacht van zaterdag op zondag bekend.

Ook elders in Spanje vonden wederom protesten plaats, onder meer in Madrid en Pamplona, maar die verliepen voornamelijk vreedzaam. In Catalonië waren er behalve in Barcelona ook acties in Tarragona, Sabadell, Lleida, Gerona en Reus, meldden lokale media.

Actievoerders in Barcelona gooiden ruiten in van winkels, bekogelden de politie met flessen en wierpen barricades op met in brand gestoken containers. Ook werd er een brandje gesticht bij een beursgebouw. Bij ongeregeldheden op vrijdag waren bankgebouwen doelwit van demonstranten.

Demonstranten eisen vrijlating van rapper

De politie gebruikte rubberkogels om de menigte uiteen te drijven. Vier mensen zouden gewond zijn geraakt. Eerder deze week raakten tientallen personen gewond bij de rellen, onder wie 35 agenten. In de afgelopen nacht zouden zeker zesduizend demonstranten aanwezig zijn geweest.

De demonstranten eisen vrijlating van de rapper, die dinsdag werd opgepakt nadat hij in 2018 was veroordeeld tot negen maanden cel vanwege majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten.

Hasél weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lleida in Catalonië. Veel demonstranten noemen zijn arrestatie een inperking van de vrijheid van meningsuiting in Spanje.