De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen in de staat Texas, vanwege het extreme winterweer dat daar sinds afgelopen week voor problemen zorgt. Met de handtekening van Biden op de verklaring kan er nu federale noodhulp voor Texas worden vrijgemaakt.

Volgens Amerikaanse media is het dodental als gevolg van het weer opgelopen tot zeker zeventig.

Met het federale geld vanuit Washington kunnen onder meer tijdelijke huisvesting, reparaties aan woningen en goedkope leningen worden vergoed. Rampenbestrijdingsdienst FEMA stuurde eerder al noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat. FEMA heeft een functionaris benoemd om de maatregelen en hersteloperaties in Texas te overzien.

Door de extreme kou kampt de staat met de uitval van elektriciteit en een tekort aan water. Ziekenhuizen moeten mensen minder laten douchen of zijn genoodzaakt om met vuilniszakken poep uit de toiletten te halen, zodat er niet hoeft te worden doorgespoeld.

Ongeveer twee miljoen huishoudens hebben de afgelopen week te maken gehad met stroomuitval. Inmiddels zijn alle elektriciteitscentrales in Texas weer opgestart, maar nog bijna 200.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Doordat een aantal waterzuiveringsinstallaties is uitgeschakeld, kregen meerdere huishoudens het advies om hun water voor consumptie te koken.

Biden overweegt om naar Texas af te reizen en daar het handelen van de overheid voor het weer te overzien.

Duizenden schildpadden gered in door winterweer getroffen Texas
80
Duizenden schildpadden gered in door winterweer getroffen Texas