De Republikeinse senator Ted Cruz van de Amerikaanse staat Texas ligt onder vuur vanwege zijn vakantie naar het Mexicaanse Cancun. Nog geen dag nadat hij vertrok, is hij weer teruggekeerd naar de Verenigde Staten. Critici verwijten hem te vluchten tijdens een van de grootste crises ooit in Texas: miljoenen mensen zitten daar momenteel zonder stroom als gevolg van een hevige winterstorm.

Cruz arriveerde donderdagmiddag (lokale tijd) weer op het vliegveld van Houston. Hij werd beveiligd door agenten, blijkt uit beelden van TMZ.

De Amerikaanse staat heeft al dagen te maken met extreem lage temperaturen. Hierdoor zijn problemen ontstaan met de elektriciteit en de watervoorziening. Tientallen mensen zijn door het winterweer om het leven gekomen.

De federale regering stuurde donderdag noodhulp naar de staat vanwege de kritieke situatie. Bijna een half miljoen huishoudens hebben al vier dagen geen stroom. Onder meer noodgeneratoren, diesel, water en dekens zijn naar de staat gestuurd om ziekenhuizen draaiende te houden.

Voor Cruz was de noodsituatie echter geen reden om een geplande vakantie af te zeggen. Woensdag vloog hij met zijn familie naar Mexico. Volgens de senator deed hij dat op verzoek van zijn dochters. "Ik wilde een goede vader zijn. Mijn personeel en ik stonden in constante verbinding met de leiders ter plaatse om uit te zoeken wat er precies gebeurt in Texas."

Cruz erkende donderdag dat het een fout was om te gaan en dat hij dat bij nader inzien niet had moeten doen, schrijft The Hill. De senator heeft geen excuses aangeboden. Hij zei dat ook bij hem het water en de stroom waren uitgevallen.

Senator ingesneeuwd Texas over vakantie: 'Dochters hadden het koud'
95
Senator ingesneeuwd Texas over vakantie: 'Dochters hadden het koud'

Kritiek vanuit beide partijen

Vanuit zowel de Republikeinse als de Democratische Partij is kritiek geuit op de vakantie van Cruz, een van de prominentste Republikeinen tijdens de termijn van oud-president Donald Trump. Hij bleef tot het eind achter Trump staan, ook toen die ongefundeerde beweringen over vermeende verkiezingsfraude deed.

Er gaan geruchten dat Cruz in 2024 zal proberen om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Zijn senaatstermijn verloopt in 2025.

Zijn team wilde donderdag niet op vragen van journalisten ingaan. Het is niet bekend of de senator in quarantaine zal gaan. Het advies van de Amerikaanse gezondheidsdienst is om een week in isolatie te gaan en een coronatest te ondergaan na terugkomst uit het buitenland.