De Amerikaanse overheid stuurt noodhulp naar de door winterweer getroffen staat Texas. De zuidelijke staat heeft al dagen te maken met extreem lage temperaturen. Er zijn problemen met de elektriciteit en ook is er watertekort.

Rampenbestrijdingsdienst FEMA meldt dat er noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat worden gestuurd. Er zijn zestig "zeer grote" generatoren onderweg naar Texas om ziekenhuizen te voorzien van stroom.

Met allerlei oplossingen wordt geprobeerd medische instellingen toch draaiende te houden. Een ziekenhuis probeert water te besparen door patiënten minder vaak te laten douchen, terwijl een ander ziekenhuis met vuilniszakken poep uit de toiletten laat scheppen. Sommige ziekenhuizen proberen patiënten over te plaatsen, maar dat is tijdens de coronacrisis lastig.

Naast de ziekenhuizen kampen ook veel inwoners van Texas met problemen als gevolg van het winter. Bijna een half miljoen huishoudens heeft al vier dagen geen stroom. Dat waren er woensdag nog 2,7 miljoen. Daarnaast hebben miljoenen Texanen geen toegang tot water.

De waterproblemen hebben volgens de lokale krant Houston Chronicle meerdere oorzaken. Waterleidingen barsten open en de apparatuur in drinkwaterinstallaties laat het afweten. Inwoners van Houston kregen de instructie kraanwater eerst te koken voor consumptie.

De slechte weersomstandigheden houden naar verwachting nog tot zaterdag aan. De autoriteiten verwachten dat in de loop van de tijd meer dodelijke slachtoffers worden gevonden. Enkele tientallen mensen zijn door het noodweer omgekomen.

Duizenden schildpadden gered in door winterweer getroffen Texas
80
Duizenden schildpadden gered in door winterweer getroffen Texas