De Belarussische rechtbank heeft twee journalisten van het in Polen gevestigde Belsat TV donderdag veroordeeld tot twee jaar cel. Katsyaryna Andreyeva en Darya Chultsova werden in november gearresteerd toen ze verslag deden van een protest tegen president Alexander Lukashenko.

Het duo is schuldig bevonden aan het "verstoren van de openbare orde" en het orkestreren van het protest door het te filmen. De journalisten ontkennen dit met klem. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben hun detentie veroordeeld.

Andreyeva en Chultsova filmden de protesten na de dood van de 31-jarige Roman Bondarenko, die in november in het ziekenhuis stierf aan ernstige verwondingen. Volgens demonstranten werd hij zwaar mishandeld door Belarussische veiligheidstroepen.

Sinds Lukashenko op 9 augustus 2020 de presidentsverkiezingen won, wordt in de voormalige Sovjetrepubliek regelmatig gedemonstreerd tegen de president. Volgens zijn tegenstanders zijn de verkiezingen niet eerlijk verlopen.

De Belarussische president slaat de aanhoudende protesten met harde hand neer. De oppositie stelt dat sinds begin augustus meer dan 33.000 personen zijn opgepakt bij demonstraties.

Lukashenko is sinds juli 1994 aan de macht in Belarus en werd meerdere malen met een grote meerderheid herkozen. Volgens de oppositie weet Lukashenko door verkiezingsfraude zo lang aan de macht te blijven.