In meerdere Spaanse steden zijn woensdagavond opnieuw rellen uitgebroken vanwege de arrestatie van rapper Pablo Hasél. In de hoofdstad Madrid zette de oproerpolitie onder meer traangas en rubberkogels in tegen duizenden demonstranten. Hierbij raakten zeker 55 mensen gewond, onder wie 35 agenten.

Ook in Barcelona kwam het tot gewelddadige confrontaties, waarbij de politie rubberkogels gebruikte.

Een avond eerder was het in verschillende steden, met name in de regio Catalonië, al onrustig nadat Hasél eerder op de dag werd gearresteerd.

De 32-jarige Catalaan was in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme in zijn teksten. Hij weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lerida. Bij de rellen van dinsdagavond raakten zeker 25 politieagenten en 30 demonstranten gewond.

Discussie over vrijheid van meningsuiting

Hasél is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische GRAPO. Ook noemde hij de vorige koning Juan Carlos een maffiabaas.

Door de affaire is de discussie over de vrijheid van meningsuiting in Spanje opgelaaid. Meer dan tweehonderd artiesten, onder wie filmregisseur Pedro Almodóvar, acteur Javier Bardem en zanger Joan Manuel Serrat, hebben een petitie tegen zijn gevangenisstraf getekend.

De linkse regering in Madrid wil de wetgeving zo veranderen dat wat Hasél deed niet meer strafbaar is.