De protesten in Myanmar tegen de militaire coup zijn weer in omvang toegenomen, nadat het leger afgelopen weekend in het hele land meer soldaten inzette om de demonstraties de kop in te drukken.

Duizenden mensen betoogden in Rangoon, de grootste stad van het land.

Demonstranten blokkeerden wegen met auto's om te verhinderen dat veiligheidstroepen zich konden verplaatsen. Hiertoe werd online opgeroepen.

In Myanmar wordt continu gedemonstreerd sinds het leger de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi afzette. Zij staat nu onder huisarrest. Met de betogingen tarten de duizenden Myanmarezen op de straat de militairen, die het geweld de afgelopen dagen niet schuwden om een einde aan de demonstraties te maken.

Leger zet rubberkogels en traangas in

De afgelopen twee dagen waren de demonstraties in Myanmar aanzienlijk minder massaal nadat het leger extra troepen inzette in en rond Rangoon. Op sociale media gonsde het, vlak voordat de junta het internet weer afsloot, echter van de oproepen tot massale demonstraties.

VN-rapporteur Tom Andrews maakt zich grote zorgen over de militaire aanwezigheid in Rangoon. "Ik vrees dat het mogelijke geweld woensdag groter is dan wat we tot nu toe hebben gezien in Myanmar sinds de illegale machtsgreep op 1 februari."

De afgelopen dagen zetten de militairen onder meer rubberkogels en traangas in tegen de demonstranten.

Aung San Suu Kyi verschijnt voor rechter

Suu Kyi kon vanwege door het leger opgeworpen wettelijke hindernissen geen president worden, maar ze was de facto regeringsleider. De militaire junta vervolgt haar nu voor het overtreden van een wet met betrekking tot import en export en een wet voor noodsituaties bij natuurrampen.

De 75-jarige Nobelprijswinnaar verscheen dinsdag via een videoverbinding voor de rechter. Haar advocaat, Khin Maung Zaw, mocht niet aanwezig zijn tijdens de zitting.

Khin Maung Zaw zei dat de rechtbank hem nog niet heeft erkend als advocaat van de Nobelprijswinnares. Hij heeft zijn cliënt ook nog niet kunnen bezoeken. Suu Kyi riskeert een jarenlange gevangenisstraf.

De militairen hebben ook belangrijke bondgenoten van Suu Kyi opgepakt. Het gaat onder meer om de afgezette president Win Myint, die dinsdag ook virtueel voor de rechter zou zijn verschenen. Hij wordt eveneens verdacht van het overtreden van de wet voor natuurrampen. Er zouden coronaregels zijn overtreden toen de politieke partij van Suu Kyi en Win Myint campagne voerde voor de verkiezingen.

Het duo moet op 1 maart weer virtueel voor de rechter verschijnen. De legerwoordvoerder zei dat Suu Kyi en Win Myint op een veilige plaats zijn en in goede gezondheid verkeren.