De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern verwijt Australië dat het zijn verantwoordelijkheid ontloopt door eenzijdig het burgerschap op te zeggen van een vrouw die in Turkije is gearresteerd vanwege vermeende banden met Islamitische Staat (IS). De 26-jarige vrouw heeft ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit.

Volg het nieuws over Turkije Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Turkije

De Turkse autoriteiten maakten maandag bekend drie Nieuw-Zeelanders, onder wie een vrouw die lid zou zijn van IS, te hebben betrapt bij een poging het land illegaal binnen te komen via Syrië.

De vrouw had zowel het Nieuw-Zeelandse als het Australische staatsburgerschap, maar de Australische regering heeft haar staatsburgerschap eenzijdig ingetrokken, zei Ardern dinsdag in haar verklaring.

"Wij vinden dat Australië afstand heeft gedaan van zijn verantwoordelijkheden met betrekking tot deze persoon en ik heb dat premier Scott Morrison ook persoonlijk laten weten. Nieuw-Zeeland heeft er genoeg van dat Australië zijn problemen exporteert. Als de situatie omgedraaid was, dan zouden wij onze verantwoordelijkheid nemen. Dat zou het juiste zijn om te doen, en ik vraag Australië hetzelfde te doen."

Ardern zegt dat de vrouw op zesjarige leeftijd naar Australië vertrok en sindsdien niet meer in Nieuw-Zeeland heeft gewoond. Van daaruit reisde ze naar Syrië op een Australisch paspoort. "Iedere weldenkende persoon zou haar als een Australiër beschouwen, en dat is ook mijn mening", benadrukt de Nieuw-Zeelandse premier.

Welzijn twee kinderen staat voorop

De Turkse autoriteiten zeiden dat de vrouw werd geïdentificeerd als een terrorist van IS. Ardern zei dat ze op reis was met twee kinderen. "Het welzijn van de kinderen moet ook in deze situatie voorop staan. Deze kinderen zijn buiten hun schuld in een conflictgebied geboren. We zullen overleg plegen met de Turkse autoriteiten. Aangezien er kinderen bij betrokken zijn, zal hun welzijn topprioriteit zijn in onze reactie."

Het Australische regeringshoofd Morrison reageerde dat hij de kwestie zal bespreken met Ardern.