Na de dood van dertien ontvoerde Turken in Irak zijn in Turkije meer dan zevenhonderd mensen in veertig provincies gearresteerd. De arrestanten worden ervan beschuldigd banden te hebben met de verboden Koerdische organisatie PKK, maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Onder de arrestanten bevinden zich ook provinciale leiders en districtleiders van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Een HDP-woordvoerder bevestigde in gesprek met het Duitse persbureau DPA 139 aanhoudingen. Ten minste één provincievoorzitter en twaalf hoge partijfunctionarissen zijn gearresteerd.

Turkije is vorige week in de Noord-Iraakse provincie Duhok begonnen met een grootschalige militaire operatie tegen de PKK. Zondag ontdekte het Turkse leger de lichamen van dertien ontvoerde Turken, onder wie soldaten en politieagenten, in een grot in het gebied. Het leger probeerde eerder tevergeefs deze gevangenen te bevrijden. Ankara beschuldigt de PKK ervan de gevangenen te hebben geëxecuteerd.

De PKK spreekt dat tegen en zegt dat ze zijn omgekomen bij bombardementen door het Turkse leger en gevechten. De VS heeft maandag laten weten Turks-Koerdische PKK-terroristen verantwoordelijk te houden voor de dood van de gijzelaars.

Meral Danis Bestas, parlementslid namens HDP in het Turkse parlement, veroordeelde het harde optreden tegen haar partij. Ze schreef op Twitter dat elk incident wordt aangegrepen om de HDP aan te vallen en de feiten te verdoezelen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de legale partij als een verlengstuk van de PKK. De HDP weerspreekt die bewering.

De Turkse leiders hebben in de afgelopen weken herhaaldelijk hun vizier gericht op de HDP. In verband met de dood aangetroffen Turken schreef Erdogans communicatiedirecteur Fahrettin Altun zondag op Twitter: "De HDP is een politieke marionet die handelt op bevel van de PKK. Dat hebben we vandaag opnieuw gezien."