Een onafhankelijke, externe commissie gaat de bestorming van het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, onderzoeken. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft maandag bekendgemaakt dat deze commissie zal worden ingesteld.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Bestorming Capitool

De commissie zal vergelijkbaar zijn met de commissie die werd ingezet na de radicaalislamitische aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington.

De commissie moet de feiten en oorzaken van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 vaststellen, aldus Pelosi. Ook de paraatheid en de reactie van de politie van het Capitool en andere wetshandhavers wordt bekeken.

Bij de aanval door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een agent. De bestorming werd gezien als een aanval op de democratie en bedreigde een vreedzame machtsoverdracht. Het Capitool wordt nog steeds extra zwaar beveiligd.

De Amerikaanse Senaat sprak Trump zaterdag vrij van het aanzetten tot de opstand. Het resultaat van de afzettingszaak kwam niet als een verrassing, omdat al voor het einde van de stemming bleek dat er onvoldoende steun was voor de veroordeling.

Meer dan tweehonderd mensen worden vervolgd voor hun rol bij de bestorming van het Capitool.