Aung San Suu Kyi, de door de militaire junta gevangengenomen leider van Myanmar, blijft tot zeker woensdag vastzitten. Die dag moet ze voor de rechter verschijnen, zegt haar advocaat Khin Maung Zaw maandag tegen journalisten in de Myanmarese hoofdstad Nay Pyi Taw.

De advocaat dacht aanvankelijk dat Aung San Suu Kyi maandag al voor de rechter moest verschijnen. Maar de rechter heeft hem laten weten dat de regeringsleider tot zeker 17 februari in voorlopige hechtenis blijft. Woensdag zal ze de zitting via een videoverbinding bijwonen.

Begin februari pleegde het leger van Myanmar een staatsgreep, omdat er volgens de legerleiding sprake was van fraude bij de verkiezingen van eind vorig jaar. De legerpartij verloor toen flink en de partij van Aung San Suu Kyi won veel zetels.

Sinds de staatsgreep wordt er gedemonstreerd in het land. Bij meerdere protesten heeft het leger traangas en waterkanonnen ingezet en is er ook geschoten. Het is niet duidelijk of het leger rubberen kogels gebruikte of met scherp schoot.

Zondag werd tijdens de protesten het internet in het land platgelegd. De vier grootste telecommunicatienetwerken waren sinds 1.00 uur lokale tijd niet meer toegankelijk. Inmiddels is internetverkeer weer mogelijk.