Het leger in Myanmar heeft zondag opnieuw geschoten op burgers die demonstreerden tegen de staatsgreep die de militairen in het Zuidoost-Aziatische land begin deze maand hebben gepleegd, zo melden lokale media. Daarnaast zouden ook zeker vijf verslaggevers door het leger zijn opgepakt.

De schoten werden gelost in de noordelijke stad Myitkina. Vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie bij een elektriciteitsbedrijf daar werden door veiligheidstroepen meegenomen.

Een verslaggever ter plaatse heeft tegen het Franse persagentschap AFP gezegd dat er traangas tegen de betogers is ingezet en dat er op de demonstranten is geschoten om de menigte uiteen te drijven. Of het ging om rubberkogels of scherpe ammunitie is nog niet duidelijk. Het is ook nog niet bekend hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Inwoners van Myanmar meldden dat het internet plat werd gelegd in de nacht van zondag op maandag. De vier grootste telecommunicatienetwerken waren sinds 1.00 uur lokale tijd niet meer toegankelijk. Inmiddels is het internet weer hersteld.

Volgens NetBlocks, een groep die de internetverbinding monitort, was vrijwel het hele land offline door de "blackout van informatie" die zondag door de staat werd afgekondigd.

Maandag zijn er nieuwe protesten uitgebroken in Rangoon, de grootste stad van Myanmar. Volgens een fotograaf van persbureau AFP hebben zich honderden studenten van technische studies verzameld in het noorden van de stad om tegen de internetblokkade en de inzet van troepen te protesteren.

Na weken van demonstraties tegen de legercoup was het zondag opnieuw erg onrustig in Myanmar. Buitenlandse ambassades drongen er bij het leger op aan om geen geweld te gebruiken tegen de vreedzame demonstranten. De Amerikaanse ambassade waarschuwde voor troepenbewegingen in Rangoon.

De ambassade van de Verenigde Staten heeft Amerikanen in Myanmar zondag geadviseerd om een veilig heenkomen te zoeken en binnen te blijven. Een dergelijk advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is voor Nederlanders al sinds begin deze maand van kracht.

Betogers vluchten na schoten en knallen bij demonstratie in Myanmar
84
Betogers vluchten na schoten en knallen bij demonstratie in Myanmar