Archeologen hebben in Egypte de resten gevonden van een brouwerij, die zo'n vijfduizend jaar geleden duizenden liters bier moet hebben geproduceerd. De ontdekking werd gedaan in de oude Nijlstad Abydos, meldde het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden zaterdag.

De vondst in de centrale provincie Sohag dateert waarschijnlijk uit de tijd van koning Narmer, de eerste koning van Egypte, rond het jaar 3100 voor het begin van de gangbare jaartelling.

Archeoloog Matthew Adams, een van de leidinggevenden van het Egyptisch-Amerikaanse opgravingsteam, gelooft dat het bier is gebruikt tijdens de begrafenisrituelen voor de eerste Egyptische koningen. De brouwerij met een capaciteit van 22.400 liter bestond uit acht delen met elk veertig aardewerken potten waarin graan werd toegevoegd aan water.

De Egyptische autoriteiten zijn blij met de vondst. Het Noord-Afrikaanse land probeert het toerisme weer op te vijzelen na de harde klap van de coronapandemie. Het aantal toeristen dat Egypte als bestemming koos, daalde in 2020 naar 3,5 miljoen. In 2019 boekten nog 13,1 miljoen mensen een vakantiereis naar Egypte.

Restanten van de aardewerken potten waarin het bier werd gemaakt.

Restanten van de aardewerken potten waarin het bier werd gemaakt.
Restanten van de aardewerken potten waarin het bier werd gemaakt.
Foto: ANP