Een week na het afbreken van een stuk gletsjer in de Indiase Himalaya hebben reddingswerkers nog eens negen lichamen geborgen. Het dodental van de ramp in de deelstaat Uttarakhand is daarmee opgelopen naar vijftig. Nog altijd worden meer dan 150 mensen vermist.

Een muur van water rolde vorige week zondag door een vallei in het noorden van de Himalaya van India, waardoor bruggen, wegen en twee waterkrachtcentrales werden verwoest.

Reddingswerkers gebruiken zwaar materiaal in een race tegen de klok om tientallen bouwvakkers te bevrijden. De bouwvakkers zitten vast in een ondergrondse tunnel, die verbonden is met een waterkrachtcentrale die in opdracht van de Indiase overheid wordt gebouwd.

"We hebben nog niet alle hoop verloren. We hopen meer overlevenden te vinden", vertelde Swati Bhadoriya, de hoogste regeringsfunctionaris in de regio.

Reddingsoperaties riskant door enorme hoeveelheden puin

Volgens de autoriteiten worden nog 154 mensen vermist. Deskundigen waarschuwen dat enorme hoeveelheden steen, puin, ijs en water nog kunnen losraken. Dat maakt de reddingsoperaties riskant.

Uttarakhand is gevoelig voor plotselinge overstromingen en aardverschuivingen. De ramp heeft geleid tot oproepen van milieugroeperingen voor een evaluatie van energieprojecten in dit gebied. Er zijn ongeveer tienduizend gletsjers in de Indiase Himalaya. Uttarakhand telt 1.495 gletsjers en vele trekken zich terug vanwege het opwarmende klimaat.

Watermassa raast door dal heen na afbreken gletsjer in India
66
Watermassa raast door dal heen na afbreken gletsjer in India