De hevige aardbeving die de oostkust van Japan zaterdag opschrikte, is mogelijk een naschok van de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami van 11 maart 2011, zegt de geologische dienst van het land tegen nieuwsmedium NHK. Door de beving van zaterdag raakten meer dan 120 mensen gewond, maar er is nog geen melding van dodelijke slachtoffers gemaakt.

De zeebeving met een magnitude van 7.3 vond zaterdag rond 23.00 uur (lokale tijd) plaats voor de kust van prefectuur Fukushima. Er werd geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In sommige gebieden viel ook de watertoevoer uit. Een van de belangrijkste snelwegen in het gebied raakte geblokkeerd door een modderstroom. De elektriciteitsvoorziening is in een groot deel van het land weer hersteld.

Vooralsnog lijkt de schade aan huizen en gebouwen mee te vallen. Ook bij de kerncentrales in het gebied zijn geen problemen gemeld, meldde premier Suga Yoshihide. Het treinverkeer ondervindt wel hinder van de aardbeving: reparaties aan het spoor zullen ongeveer tien dagen in beslag nemen, schrijft NHK.

Het Japanse geologische instituut waarschuwt de inwoners van het gebied de komende weken alert te zijn op mogelijke naschokken.

Op 11 maart 2011 werd het oosten van Japan opgeschrikt door een zeebeving met een magnitude van 9. De vloedgolf als gevolg van deze beving had verwoestende consequenties voor het gebied. Naar schatting kwamen 18.500 mensen om het leven en daarnaast raakte een kerncentrale in de regio Fukushima ernstig beschadigd.