Peruaanse aanklagers eisen tegen Joran van der Sloot een celstraf van achttien jaar en vier maanden wegens drugssmokkel, melden lokale media vrijdag. De Nederlander zit sinds 2010 vast in het Zuid-Amerikaanse land vanwege moord.

Peruaanse media melden dat Van der Sloot wordt gezien als de coördinator van drugssmokkel naar de gevangenis in het zuidoosten van Peru waar hij zijn celstraf uitzit.

Van de Sloot zou samen met zijn vriendin Eva Pacohuanaco en medeplichtigen bijna 300 gram cocaïne en 140 gram marihuana de gevangenis in Juliaca hebben willen binnensmokkelen.

Pacohuanaco bracht Van der Sloot in augustus levensmiddelen, waaronder negentien rode bieten. De drugs bleken bij controle in die groenten te zitten. Pacohuanaco zegt dit niet te hebben geweten, maar de aanklagers eisen ook tegen haar achttien jaar cel wegens drugssmokkel.

In de zaak wordt dezelfde straf geëist tegen drie medegevangenen van Van der Sloot. Tegen de broer van Pacohuanaco is veertien jaar cel geëist wegens zijn rol in de smokkelzaak.

Van der Sloot zit celstraf van 28 jaar uit

Van der Sloot zit in Peru een celstraf van 28 jaar uit wegens de moord op de 21-jarige Stephany Flores Ramírez in 2010. Hij werd in 2012 veroordeeld. De Nederlander werd eerder al verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway (18) op Aruba in 2005.

Het opeenstapelen van gevangenisstraffen is in het Peruaanse strafrecht mogelijk als de gepleegde misdrijven op verschillende tijdstippen door dezelfde dader gepleegd zijn. Maar de veroordeelde zou na uiterlijk 35 jaar moeten vrijkomen als die geen levenslang heeft gekregen.