De militaire junta van Myanmar heeft vrijdag bekendgemaakt 23.314 gevangen vrij te laten in het kader van een nationale feestdag. Ook 55 buitenlandse gevangenen wordt amnestie verleend, meldde de staatsomroep.

Het is de eerste keer dat de militaire junta amnestie verleent sinds de staatsgreep van 1 februari. Het is niet duidelijk of onder de vrijgelaten personen ook politieke gevangenen zijn.

Het leger arresteerde sinds de staatsgreep al meer dan tweehonderd politici en activisten, onder wie regeringsleidster Aung San Suu Kyi. Donderdag werd nog een minister uit de vorige regering opgepakt.

In een verklaring laat de militaire junta weten dat de vrijlating van de gevangenen komt op het moment dat het land "een nieuwe democratische staat bouwt, waarin vrede, ontwikkeling en discipline thuishoren". "De gevangenen worden veranderd in beschaafde burgers", aldus het leger.

De legerleiding kondigde ook aan dat levenslange gevangenisstraffen worden teruggeschroefd naar veertig jaar en gevangenisstraffen tot veertig jaar worden verkort met een kwart.

Generaal Min Aung Hlaing heeft de touwtjes sinds de coup stevig in handen in het Zuidoost-Aziatische land. Hij beloofde maandag nieuwe verkiezingen, maar onduidelijk is wanneer die worden gehouden.

Volgens hem was er bij de verkiezingen in november sprake van fraude. De prodemocratische regeringspartij van Aung San Suu Kyi won toen overtuigend. De kiescommissie zegt dat er geen bewijs van fraude is. Ook internationale waarnemers betwisten de claims van Min Aung Hlaing.

Duizenden Myanmarezen de straat op tegen staatsgreep
70
Duizenden Myanmarezen de straat op tegen staatsgreep

Protesten gaan door

Ondertussen gaan de protesten in Myanmar onverminderd door. Sinds zaterdag gaan steeds meer mensen de straat op om te demonstreren tegen de coup door het leger. Het leger en de politie treden hierbij hard op en drijven de demonstranten uit elkaar met waterkanonnen en zowel rubberen als echte kogels.

Min Aung Hlaing riep de Myanmarezen vrijdag op om weer aan het werk te gaan en te stoppen met demonstreren. Volgens hem vormen de samenkomsten een gevaar vanwege het coronavirus. Het was de eerste keer dat hij reageerde op de demonstraties.

De Verenigde Staten voerden woensdag sancties in tegen tien hooggeplaatste militairen, onder wie Min Aung Hlaing. Ook werden drie edelsteenbedrijven op een zwarte lijst gezet.

Myanmar werd sinds een staatsgreep in 1962 ruim vijf decennia met harde hand geregeerd door de militaire junta. In 2010 begon het land stappen richting democratie te zetten en vijf jaar later kwam de partij van Aung San Suu Kyi aan de macht. De recentste staatsgreep wordt gezien als een terugval voor het land.