Aanklagers in het afzettingsproces tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hebben woensdag in de Senaat nooit eerder vertoonde beelden van bewakingscamera's in het Capitool van tijdens de bestorming op 6 januari laten zien. Op die beelden is te zien hoe de politici in allerijl moeten vluchten en de bestormers net mislopen. Ook is de chaos onder de Capitool-agenten te horen.

Woensdag was de tweede dag in het impeachmentproces tegen Trump. Een dag eerder werd door een meerderheid van de senatoren al bepaald dat het proces grondwettelijk was en door kon gaan.

De aanklagers proberen in de Senaat aan te tonen dat Trump zijn aanhangers opjutte en aanzette tot de bestorming van het Capitool. Dit doen ze door beelden van de dag van de bestorming te tonen, maar ook door een beeld van een president die al maanden een opstand plande neer te zetten.

Volgens de aanklagers hadden de bestormers daadwerkelijk plannen om oud-vicepresident Mike Pence en leden van het Congres te vermoorden en waren ze goed voorbereid en georganiseerd.

Trump hield kort voor de bestorming van het Capitool een toespraak waarin hij zijn aanhangers opriep in opstand te komen en richting het Capitool te marcheren. Hij was boos over de in zijn ogen "gestolen verkiezingen" en op vicepresident Pence, die weigerde de formalisering van de verkiezingsuitslag te saboteren.

Nieuwe beelden tonen chaos in Capitool tijdens bestorming
90
Nieuwe beelden tonen chaos in Capitool tijdens bestorming

Bestormers kwamen dicht in de buurt van politici

Het Democratische congreslid Stacey Plaskett toonde woensdag beelden waarop te zien is dat bestormers heel dicht in de buurt komen van Pence, die op dat moment met zijn familie wegvlucht. Andere beelden tonen vluchtende politici en een agent die de Republikeinse senator Mitt Romney aanspoort zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken.

Plaskett liet ook audiofragmenten horen waarin Capitool-agenten in paniek om versterking vragen als ze worden benaderd door de Trump-aanhangers. Een agent roept om dat meerdere bewakers gewond zijn geraakt en dat er met metalen palen naar hen wordt gegooid.

Volgens Plaskett verspreidden de relschoppers zich gecoördineerd door het Capitool om Pence en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, te vinden. De bestormers liepen hen op slechts enkele minuten mis.

Aanklagers moeten Republikeinen overtuigen

De Democratische aanklagers hopen een tweederdemeerderheid van de Senaat te ertoe te bewegen vóór een veroordeling van Trump te stemmen. Die kans lijkt klein, hoewel een aantal Republikeinen woensdag zei onder de indruk te zijn van de betogen en beelden van de aanklagers. Een deel van de Republikeinen is er echter niet van overtuigd dat Trump ook direct verantwoordelijk is voor de bestorming. Ook vinden sommigen het tijdverspilling om Trump af te zetten terwijl hij al geen president meer is.

De honderd senatoren dienen in principe politiek neutraal te zijn in de afzettingszaak tegen Trump, maar stemmen in de meeste gevallen volgens de partijlijnen. Zowel de aanklagers als Trumps verdediging krijgen zestien uur de tijd om hun verhaal te doen. Het proces gaat donderdag verder.