Zeker vier personen zijn dinsdag in Myanmar gewond geraakt tijdens een protest tegen de staatsgreep in het land. Ze zijn in de hoofdstad Nay Pyi Taw neergeschoten door de politie. Agenten gebruikten zowel reguliere kogels als rubberkogels.

Een van de slachtoffers kreeg een kogel in het hoofd en verkeert in kritieke toestand. Haar artsen verwachten niet dat ze het zal overleven.

De politie gebruikte dinsdag in meerdere steden geweld om groepen betogers uiteen te drijven. Er werden naast vuurwapens ook waterkanonnen en traangas gebruikt. Ongeveer dertig demonstranten zijn opgepakt in Mandalay, de tweede stad van het land.

Al vier dagen op rij wordt in Myanmar op grote schaal gedemonstreerd tegen de militaire junta. Die pleegde op 1 februari een staatsgreep en nam zo de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi.

Generaal Min Aung Hlaing beloofde maandag nieuwe verkiezingen, maar het is niet duidelijk wanneer die worden gehouden. Hij verklaarde eerder dat de coup werd gepleegd vanwege verkiezingsfraude in november vorig jaar. Die verkiezingen werden gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi.

In Myanmar is een grote ongehoorzaamheidsactie op gang gekomen. Artsen, verpleegkundigen, docenten en ambtenaren zijn uit onvrede met de coup gestopt met werken. De ambtenaren hopen zo dat het voor de militaire leiding van het land onmogelijk wordt om te regeren.

Ondanks waarschuwingen weer hevige protesten in Myanmar
57
Ondanks waarschuwingen weer hevige protesten in Myanmar