De Verenigde Staten willen als waarnemer toetreden tot de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN). Door opnieuw toenadering te zoeken tot de raad breekt de Amerikaanse president Joe Biden met het 'America First'-beleid van zijn voorganger Donald Trump.

Drie jaar geleden trok toenmalig president Trump zich terug uit de Mensenrechtenraad. De organisatie was volgens hem vooringenomen tegen Israël en voerde niet genoeg hervormingen door. Biden draait dit besluit terug door opnieuw toenadering te zoeken tot de Mensenrechtenraad.

"We weten dat de raad het potentieel heeft om een ​​belangrijk forum te zijn voor diegenen die overal ter wereld vechten tegen tirannie en onrecht. Door aan tafel te zitten proberen we het te hervormen en ervoor te zorgen dat het dat potentieel kan waarmaken", zei een ambtenaar zondag (lokale tijd) namens minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN zal later dit jaar nieuwe leden voor de raad kiezen. Leden worden gekozen voor drie jaar en kunnen niet meer dan twee opeenvolgende ambtstermijnen vervullen.

De volgende zitting van de 47 leden tellende raad in Genève begint later deze maand.