De kans lijkt groot dat er een tweede verkiezingsronde nodig is om te bepalen wie de nieuwe president van Ecuador wordt. Volgens de exitpolls van zondag wordt het dan een strijd tussen de socialist Andrés Arauz en de rechtse ex-bankier Guillermo Lasso.

Uit verschillende opiniepeilingen blijkt dat Arauz, ex-minister onder voormalig president Rafael Correa, tussen de 34,9 en 36,2 procent van het aantal uitgebrachte stemmen behaalde. Lasso is goed voor 21 tot 21,7 procent. De inheemse kandidaat Yaku Pérez zou met 16,7 tot 18 procent op de derde plaats zijn geëindigd. Een recordaantal van zestien kandidaten nam deel aan de presidentsverkiezingen.

Arauz claimde al dat hij de winnaar is. "We hebben gewonnen. Overweldigende triomf in alle regio's van ons mooie land. Onze overwinning is twee tegen één tegen de bankier", twitterde de ex-minister. Hij zei wel te wachten met het vieren van de overwinning "tot de officiële resultaten naar buiten zijn gebracht".

Dat er geen winnaar zou zijn na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen was al verwacht. Daarvoor moet een kandidaat namelijk meer dan de helft van de stemmen of minstens 40 procent met een voorsprong van 10 procentpunten halen. De tweede ronde vindt plaats op 11 april.