Het afbreken van een stuk van een gletsjer in de Indiase Himalaya heeft geleid tot grote overstromingen stroomafwaarts. Mogelijk zijn 100 tot 150 mensen om het leven gekomen, meldt de Indiase regering.

Volgens plaatselijke media zijn er al zeker drie lichamen geborgen, maar gevreesd wordt dat veel meer mensen de ramp niet hebben overleefd.

Het gebied ligt ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi. De autoriteiten hebben alarm geslagen en reddingsteams gestuurd.

Het stuk gletsjer stortte in de rivier en veroorzaakte een soort vloedgolf. In een dorp in de buurt zijn veel huizen beschadigd en zeker drie bruggen zijn door de woeste stroom weggeslagen. "Het gebeurde heel snel", zegt een inwoner. "Er was geen tijd om mensen te waarschuwen."

Het waterpeil in de rivieren die de gletsjer voedt, de Dhauliganga en de Alaknanda, is in korte tijd enorm gestegen. De mensen die in het dal wonen zijn opgeroepen onmiddellijk te vertrekken.

Een in aanbouw zijnde stuwdam en energiecentrale zijn volgens ooggetuigen door het wassende water vrijwel weggevaagd. Daar worden veel werknemers vermist. Er werkten ongeveer tweehonderd mensen aan het project.

Watermassa raast door dal heen na afbreken gletsjer in India
66
Watermassa raast door dal heen na afbreken gletsjer in India