De Amerikaanse president Joe Biden wil niet dat zijn voorganger Donald Trump toegang heeft tot de inhoud van inlichtingenbriefings, vanwege zijn "grillige gedrag". Dat zei Biden vrijdag in een interview op tv-zender CBS News.

Biden ziet liever niet dat Trump inzicht krijgt in de updates van de inlichtingendiensten.

"Ik denk gewoon dat het niet nodig is om hem die inlichtingenbriefings te geven. Wat is de waarde daarvan? Wat voor impact heeft hij nou, behalve dat hij misschien per ongeluk zijn mond voorbij praat", aldus Biden in het interview met Norah O'Donnell van CBN News.

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat oud-presidenten ook na hun vertrek uit het Witte Huis af en toe op de hoogte worden gehouden door de inlichtingendiensten. Daarvoor is wel toestemming van de zittende president nodig.

Trump ligt onder vuur sinds bestorming Capitool

Volgens Amerikaanse media zou Trump tijdens zijn ambtsperiode nauwelijks interesse hebben getoond in de inhoud van de inlichtingenbriefings. Tijdens zijn presidentschap stonden de briefings nauwelijks op de openbare agenda, terwijl ze bij Biden bijna dagelijks worden vermeld.

Trump nam twee weken geleden afscheid van het Witte Huis. Hij betwiste wekenlang de uitslag van de verkiezingen en stelde dat hij de rechtmatige winnaar was. Hij ligt nu onder vuur omdat hij zijn aanhangers zou hebben aangespoord om op 6 januari het Capitool te bestormen.

Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington
145
Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington