Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn de Verenigde Staten weer terug op het internationale diplomatieke toneel. Dat zei hij donderdag in zijn toespraak in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het departement dat volgens Biden zo fors is uitgekleed onder het 'America First'-beleid van zijn voorganger, Donald Trump.

Amerikaans leiderschap is nodig tegen "autoritaire" krachten als China en het "agressieve" Rusland, aldus Biden. Het doel is veiligheid en welvaart, "in ons eigen belang", zei Biden. "Amerika kan het zich niet veroorloven afwezig te zijn op het wereldtoneel. Wij zijn het land dat grote dingen doet."

De president riep daarnaast Moskou op oppositieleider Alexei Navalny onmiddellijk vrij te laten. China moet de mensenrechten respecteren, zei de president, die wel bereidheid toonde met Peking samen te werken op onder meer klimaatgebied. Mondiale samenwerking is volgens Biden cruciaal, ook op het front van de coronapandemie en andere gezondheidscrises. Biden riep ook de militaire coupplegers in Myanmar op de macht uit handen te geven.

De VS zal onder de nieuwe regering zijn rol in de wereld weer opeisen en de nauwe samenwerking met bondgenoten in Europa en Azië nieuw leven inblazen, kondigde Biden aan. Die is volgens hem onder Trump "verwaarloosd". "Morele autoriteit" moet worden teruggewonnen, betoogde Biden. Hij kondigde eerder al aan de terugtrekking van de VS uit VN-organen onder Trump terug te draaien.

President wil meer vluchtelingen toelaten

De Democraat bevestigde dat de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland wordt bevroren. Ook zullen de VS het offensief tegen de Houthi's in Jemen onder leiding van Saoedi-Arabië niet langer steunen. Washington zal zich vol gaan inzetten voor vrede in Jemen, maar Saoedi-Arabië wel blijven helpen zich te verdedigen.

Verder wil Biden dat de VS veel meer vluchtelingen gaat toelaten. Hij kondigde aan het plafond te verhogen naar 125.000 per jaar. Onder zijn voorganger Trump waren het er vorig jaar 18.000. Daarnaast gaat een taskforce werken aan de hereniging van honderden migrantenkinderen met hun ouders.

Bovendien krijgen sommige illegale migranten in de VS de kans een permanente verblijfsvergunning of zelfs Amerikaans staatsburgerschap te krijgen. Het parlement moet zich nog wel buigen over de plannen.