De Democraten in het Huis van Afgevaardigden willen dat de vorige Amerikaanse president Donald Trump onder ede getuigt in zijn impeachmentproces. Jamie Raskin, het hoofd van het impeachmentteam, nodigde hem hiervoor donderdag uit in een brief. Via zijn advocaten heeft Trump al laten weten dat hij niet op het verzoek ingaat.

Trump wordt vervolgd wegens het ophitsen van zijn aanhangers bij de bestorming van het Capitool op 6 januari. Trumps advocaten verwierpen deze beschuldiging begin deze week met het argument dat hij "zijn plichten als president naar eer en geweten had uitgevoerd".

Daarnaast herhaalden de advocaten Trumps ongefundeerde claim dat hij de verkiezingen door verkiezingsfraude heeft verloren van Joe Biden.

"In het licht van uw betwisting van deze feitelijke aantijgingen, schrijf ik u om u uit te nodigen onder ede te getuigen, hetzij vóór of tijdens het afzettingsproces in de Senaat", schrijft Raskin aan de oud-president. Raskin heeft Trump gevraagd om tussen 8 en 11 februari plaats te nemen in het getuigenbankje.

Trump raadslieden, David Schoen en Bruce L. Castor, spreken in een reactie aan Raskin van een "pr-stunt". Zij stellen dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu "een burger" is. Het gebruik van de grondwet voor het impeachmentproces "is veel te belangrijk om spelletjes proberen te spelen", aldus de advocaten.

De weigering van Trump kan volgens Raskin negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, rond de bestorming van het Capitool.

Dit zijn Trumps voorgangers in een afzettingsprocedure
361
Dit zijn Trumps voorgangers in een afzettingsprocedure

Nieuwe advocaten voor Trump

Trump stelde maandag met Schoen en Castor een geheel nieuwe verdediging aan. Hun voorgangers, Butch Bowers en Deborah Barberi, zouden zijn opgestapt omdat het tweetal botste met Trump over de te voeren strategie. Later zou het gehele team van vijf advocaten zijn opgestapt om diezelfde reden, berichtte CNN.

Het is de tweede keer dat een afzettingsrechtszaak tegen Trump is aangespannen. Dat is een unicum in de Amerikaanse geschiedenis: nog niet eerder werd een president twee keer in staat van impeachment gesteld.

Voor een veroordeling moet een tweederdemeerderheid van de Senaat de aanklacht (aanzetten tot een opstand) gegrond achten. Hoewel Trump in de praktijk niet meer uit zijn ambt gezet kan worden, omdat Joe Biden nu de president is, willen de Democraten ervoor zorgen dat Trump zich nooit meer verkiesbaar kan stellen voor het presidentschap.