De Verenigde Naties (VN) willen de wereldwijde druk op de militaire junta in Myanmar verder opvoeren vanwege de staatsgreep die daar maandag door het leger is gepleegd. De internationale organisatie wil er op die manier zeker van zijn dat de coup faalt, zegt VN-baas António Guterres woensdag tegen The Washington Post.

Volg alles rondom de staatsgreep in Myanmar Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de staatsgreep in Myanmar

"We doen er alles aan om de belangrijkste spelers te mobiliseren om genoeg druk op Myanmar te kunnen zetten, zodat zeker is dat deze coup faalt", aldus Guterres. "Dit is volkomen onacceptabel na verkiezingen - die volgens mij normaal zijn verlopen - en een lange transitieperiode."

Guterres wil er met de internationale druk voor zorgen dat het leger inbindt en de macht weer overdraagt aan de democratisch gekozen regering.

Het leger regeerde Myanmar jarenlang met harde hand, totdat de democratisch gezinde partij van regeringsleidster Aung San Suu Kyi in 2015 aan de macht kwam. Ook bij de verkiezingen in november won haar partij overtuigend de verkiezingen. De militairen beschuldigen haar echter van verkiezingsfraude en namen maandag de controle in het land over en arresteerden Aung San Suu Kyi.

De macht is sinds de staatsgreep in handen van legerleider Min Aung Hlaing. In het land is de noodtoestand afgekondigd voor een jaar. Het is onduidelijk waar Aung San Suu Kyi momenteel verblijft.

Inwoners Myanmar slaan uit protest op potten en pannen
56
Inwoners Myanmar slaan uit protest op potten en pannen

China en Rusland vetoën Brits voorstel

Ondertussen is de VN-Veiligheidsraad het nog steeds niet eens geworden over een gezamenlijke positie omtrent de militaire coup in het Zuidoost-Aziatische land.

Westerse landen hebben de staatsgreep scherp veroordeeld, maar een door de Britten opgestelde verklaring kwam niet door de vijftien leden tellende raad, doordat die op een veto van China en Rusland stuitte. Die landen hebben de legertop van Myanmar in het verleden vaker de hand boven het hoofd gehouden.

Aung San Suu Kyi is woensdag aangeklaagd wegens het illegaal importeren van communicatieapparatuur, blijkt uit documenten van de politie. Volgens Guterres slaat die aanklacht nergens op. Als de Nobelprijswinnares ergens schuldig aan is, is het dat zij er in de afgelopen jaren te nauwe banden met het leger op nahield, aldus de VN-chef. Met acties in de Myanmarese provincie Rakhine joeg het leger vanaf 2017 meer dan 700.000 leden van de islamitische Rohingya-minderheid op de vlucht. Duizenden Rohingya's zijn bij deze acties omgekomen.

Het leger hield ook de afgelopen vijf jaar, toen het land een enigszins democratische koers voer, veel controle in het land. Zo is een kwart van de zetels van het parlement automatisch in handen van militairen. Ook mag het leger de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie aanwijzen en de noodtoestand uitroepen. Die concessies deed de regering van Aung Suu Kyi om het leger tevreden te houden