Op verzoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella gaat de voormalige chef van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, proberen een regering te vormen. Het moet een zakenkabinet worden volgens Italiaanse media. Dat moet de wederom vastgelopen Italiaanse politiek lostrekken en leiding geven tot de komende parlementsverkiezingen.

Draghi verwierf bekendheid als ECB-directeur in de jaren 2011 tot en met 2019 en wordt in Italië gezien als de redder van de eurozone.

Als 'Super Mario', zoals een van zijn bijnamen luidt, zou hij ook Italië hebben gered. De 73-jarige Draghi is echter geen partijpoliticus en moet wel op een meerderheid in de twee kamers van het parlement kunnen rekenen.

"Ik zal naar het parlement, de uitdrukking van de wil van het volk, kijken met veel respect", liet Draghi weten in een korte verklaring. Het land bevindt zich volgens hem op "een moeilijk moment" door de coronacrisis en een diepe economische recessie.

Italië moet deze kans benutten, zei hij. "We hebben de buitengewone middelen van de Europese Unie tot onze beschikking en de kans om zo veel goeds voor ons land te doen."

Verdeelde politiek maakt missie van Draghi lastig

Draghi voegde toe te hopen dat de Italiaanse politiek en maatschappij zich kunnen verenigen. Hij gaf geen details over de planning van zijn formatiepoging. Uiteindelijk zal hij verslag uitbrengen bij president Mattarella.

De grootste partij in het Italiaanse parlement, de Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft al laten doorschemeren geen technocratenregering onder leiding van Draghi te steunen.

Mattarella gaf Draghi zijn opdracht kort na het stuklopen van gesprekken over de redding van de regeringscoalitie van premier Giuseppe Conte, die na zeventien maanden uiteenviel.

De verkiezingen in Italië moeten uiterlijk eind mei 2023 worden gehouden.

Corona en economie

De coronacrisis heeft stevig huisgehouden in Italië, dat met meer dan 89.000 dodelijke slachtoffers wereldwijd het zesde hoogste dodental te betreuren heeft.

Lockdowns om het virus terug te dringen hebben de Italiaanse economie een enorme optater gegeven. Uit cijfers die dinsdag werden gepubliceerd bleek dat het Italiaans bruto nationaal product in 2020 met 8,8 procent kromp, de grootste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog.