Mexico heeft het veilinghuis Christie's gevraagd om een aantal artefacten die dateren van voor de komst van de Spanjaarden niet te veilen. Het Midden-Amerikaanse land ziet de stukken als onderdeel van zijn nationale erfgoed en wil ze terug.

Christie's wil komende dinsdag een aantal maskers, stenen voorwerpen en andere artefacten veilen die zijn gemaakt door de Azteken, de Maya's en andere inheemse volkeren van Mexico. Bij sommige stukken wordt een opbrengst van rond de 900.000 euro verwacht. Het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis heeft de veilingstukken bestudeerd en stelt dat 32 ervan tot 's lands nationaal erfgoed behoren.

Diego Prieto, de directeur van het instituut, zegt dat hij een klacht heeft ingediend bij de Mexicaanse hoofdaanklager. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de stukken via diplomatieke kanalen terug te krijgen, stelt Prieto.

Op een virtuele persconferentie zei de directeur dat de "heilige" stukken niet te koop zouden moeten zijn. "Er moet geen handel zijn in nationale schatten", aldus Prieto. Christie's reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Onder de stukken is een masker van groen steen uit de historische stad Teotihuacan dat dateert van tussen het jaar 450 en 650. Een ander 'topstuk' is een sculptuur van Cihuateotl, de Azteekse vruchtbaarheidsgod.