Twitter heeft een Turkse minister op de vingers getikt die protesterende studenten in een bericht "lhbti-abnormalen" heeft genoemd. De minister schreef de tweet na weken van oplopende spanningen rondom de Bogaziçi University in Istanboel, waar studenten protesteren tegen de benoeming van een bondgenoot van president Recep Tayyip Erdogan als nieuwe rector.

De protesterende studenten plaatsen maandag afbeeldingen op sociale media waarin lhbti-symbolen en islamitische symbolen werden gecombineerd, waaronder de Kaaba, de heiligste plek voor moslims.

Daarmee haalden de studenten zich de woede van de conservatieve AK Partij van president Erdogan op de hals. "Moeten we de lhbti-abnormalen tolereren die onze grootse Kaaba beledigen? Natuurlijk niet", twitterde minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu daarop.

Twitter waarschuwde Soylu vervolgens dat diens bericht in strijd was met het beleid met betrekking tot haatdragende uitspraken op het sociale medium. De tweet werd echter niet verwijderd, zo stelt Twitter, omdat het behoud ervan "in het publiek belang zou zijn".

De actie van Twitter tegen minister Soylu komt op een gevoelig moment. Twitter heeft onlangs geweigerd te voldoen aan een nieuwe Turkse socialemediawet, waarmee bedrijven worden verplicht een Turkse vertegenwoordiger aan te stellen. Deze vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor het verwijderen van berichten op het sociale medium op last van het regime.

Erdogan wees bondgenoot aan als nieuwe rector

Al ruim een maand demonstreren studenten en docenten van de Bogaziçi University tegen de benoeming van hun nieuwe rector, Erdogan-bondgenoot Melih Bulu.

De politie hield maandagavond 159 betogers aan die van plan waren om de hele nacht voor het kantoor van de nieuwe rector te gaan demonstreren. Dinsdag zaten nog 61 van hen vast. Dinsdag verzamelden academici zich opnieuw voor een betoging op het campusterrein. Daar gingen ze uit protest met hun rug naar het kantoor van de rector staan.